(self.SWG_BASIC = self.SWG_BASIC || []).push( basicSubscriptions => { basicSubscriptions.init({ type: "NewsArticle", isPartOfType: ["Product"], isPartOfProductId: "CAow-NiaCw:openaccess", clientOptions: { theme: "light", lang: "tr" }, }); });
Rehberlik

Sınava Az Kaldı: Kaygılarınızı Yenin!

Sınav Kaygısı ve Yenmenin Yolları

Sınava ne kadar kaldı? Sorusuna sık sık rastlar öğrenciler. Dahası bu sorunun cevabını sınav zamanı duymak da kaçınılmazdır. Çünkü çevresinde, okulunda veya sanal alemde bunun muhabbeti sık sık dönmektedir. Ve en katlanılmaz hal alan zaman dilimi de son zamanların gelip çatmasıdır. Sınav telaşı bol olan insanlar için atlatılması imkansız hal alan, streslerle dolu olan bir sınav dönemi başlar bu sayede. Sınav Kaygısı da birlikte geliyor doğal olarak. Katlanılmaz demek yanlış bir kavram olsa da sınav stresi insanların maksimum sahip olacağı stres düzeyinde artış oluşturur. İnsanlar bu zamanları, sınav yüzünden çıkmaz bir yola girmek gibi düşündükleri için ne adım atmaya ne de yerlerinde saymaya hevesleri olmaz. Bu yüzden Sınav Kaygısı adaylarının sınav sırasında psikolojilerini etkiler. Sınav kaygılarını yenmek için hazırladığımız bu makale ile hadi sınav kaygılarınızı yenin!

Sınava Az Kaldı: Kaygılarınızı Yenin!

Elinize bir sınav kağıdı aldınız. Oldukça hevesli çözmeye başladınız. Bir kaç soruyu geride bıraktıktan sonra art arda yapamadığınız sorulara rastladınız. Bu sınav çok zor, moral bozucu, heves azaltıcı ! demek basit olan kısmıdır. Öğrenci zoru görünce psikolojik-men bir çöküntüye uğrar ve yapamayacağınıza dair beyninize sinyaller gönderir. Beyni buna inandırır ve artık gelecek sorulara yardım sağlayacak beyne yanlış bilgiler göndererek bunun oluşum hızını yavaşlatır ya da durdurur.‘ Her şey seninle başlar.’ bu soru çok zor, yerine bu soru zor fakat ben yapabilirim; bu soruyu yapamadım demek yerine yapmayı erteliyorum demek daha doğrudur. Sınavda da bu böyledir ve doğru olan budur. Öğrenci yapamadığı sorulara bu yüzden olması gerekenden fazla zaman ayırır; yapamıyorsa o sorunun doğru zamanı değildir ve ilerleyen zamanlarda geri dönüp tekrar baktığında o soruyu yapmaya imkan bulacaktır.

‘Konu eksiğim hiç yok.‘ fakat yine de yanlışım çıkıyor. Çalışıyorum ama sınav sonuçlarımda hakettiğim başarıya ulaşamıyorum. Diyorsunuz. Öğrenci olmak istediği ile olduğu yeri bir görmez kimi zaman. Bu belki bir deneme sonucunun verdiği tedirginliktir belki de doğurduğunuz ani kaygılarınız. Kaygılanmaya gerek yok. Çünkü beyin her zaman verdiğiniz emirler doğrultusunda çalışmaz. Beyin istemediği vakit kaba tabirle ağzınızla kuş tutsanız bile sınav sonuçlarınızda istediğiniz başarıyı yakalayamazsınız. Bu yüzden beyninizi çok yormayın. Her gün sakin kafa ile çalışacağınız 2 saat size beyninizi yeterli düzeyde kullandığınız zamanlarda yeterli ve faydalı olacaktır.

Son zamanlarda yaşanacak sıkıntılardan biri de isteksizlik. Öğrenci bu dönemde yalnız sınav değil her konudaki bıkkınlıklarını dile getirir. Çevresinde olan biten her şeyden uzak kalır. Hiçbir şeye isteği olmaz. Bir nevi depresyona girer. Sıkıntılarını gidermek için kendine iyi gelecek her şey olmalıdır hayatında. Yani kaynağında mutluluk olan her şey.

Her şey iki eliniz arasında. Ve elinizde hissetmeyi başardığınız her şey sizin yön verdiğiniz doğrultuda ilerler, çalışır, yavaşlar ya da durur. Hepsi yalnızca ve yalnızca sizin başarı ve başarısızlığınızdır. Yaptıklarınızdan ders çıkarıp, hata yaptığınız yerleri tespit etmek de yine sizin elinizde. ‘Her şey sizinle başlar!’ Sınav Kaygısı ‘nı yenmeniz de sizin elinizde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu