Rehberlik

Ders Çalışma Teknikleri: YKS

Ders Çalışma Taktikleri

Ders Çalışma Teknikleri almak istiyorsanız okumaya devam ediniz. Bugün sizlere YKS sınavına hazırlanmakta YKS derslerini nasıl çalışacağınıza değineceğiz. Yani Ders çalışma tekniklerini sizlerle paylaşacağız. Ders çalışma teknikleri YKS derslerini yani, Türkçe Matematik, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri gibi dersleri kapsıyor.

Türkçe:

YKS döneminde öğrencilerin Türkçeden başarı sağlamak için yapmaları gereken maddeler aslında çok açık. Bu ders ezber dersi değildir. Her öğrenci bundan sakınmalıdır. Ve türkçe; gündelik hayatta öğrenilen ve belki çalışma aralarında bile zevkle yapacağınız ufak etkinliklerde başarı sağlayabileceğiniz bir derstir.

Türkçe Ders Çalışma Teknikleri
Türkçe Ders Çalışma Teknikleri

Sınavda önünüze gelen sorulardan çoğu paragraf, anlam bilgisi, cümle anlamı konularından olmaktadır. Ve çoğu, konsantrasyonunu yüksek tutan öğrencinin kaçırması mümkün olmayan sorulardan ibarettir. Fakat şu da bir gerçektir ki en ufak sınav kaygısı, telaş, akıl yanılması veya dikkatsizlik kaçıracağınız soru sayısını arttırabilir. Bunun için yapmanız gereken elinizde bulunan kaynağa odaklanabilmeyi başarmak. Bunu bir okuma kitabıyla, gazete veya elinizde bulunan herhangi bir yayınla yapabilirsiniz. Sadece dikkat.

Geriye kalan sorular, karma dil bilgisi denen ve her şıkkında farklı bir konunun sorulduğu sorulardır. Bunu başarıp soru kaçırmamak yine öğrencinin elinde olan bir durum. ”Her şey çok net ve ben her bir kavramın ne anlama geldiği konusunda bilgi sahibiyim. Ve bunu yorumlayıp yanlış şıkkı bulabilirim.” demek size fayda sağlayacaktır. Bırakın içinizdeki kaygılar değil beyninizdeki bilgiler konuşsun.

Her yıl mutlaka 1 anlatım bozukluğu sorusu mevcuttur müfredatta. Günümüzde Türkçe eski düzenini yitirdiğinden elimizde olarak ya da olmayarak alışırız yeni konuşma diline. Fakat bunlardan sıyrılmayı başarıp gerçekleri sorgularsak eğer, bize fayda sağlayacaktır. Türkçe, konuşulan dil ile TDK’nın bize sunduğu Türk dilinin arasındaki farkı sorgulamayı gerektirir. Bunu yapmayı başaran öğrenci başarılı olma hakkını kendinde bulacaktır.

Matematik Ders Çalışma Teknikleri
Matematik Ders Çalışma Teknikleri

Matematik:

Matematik, tam anlamıyla ezberdir. Demek de yanlıştır, matematik, işleme dayalı bir derstir demek de. Matematik hem ezber, hem dikkat, hem işlem yeteneği dahası ve en önemlisi el çabukluğu gerektirir. Aslında her gün yeterli düzeyde çalışan bir öğrencinin zevk aldığı bir derstir.Yalnızca öğrenciler olukça kaygılıdırlar ve kaygılarına yenik düşmüş öğrenciler matematikten başarılı olamazlar daha doğrusu başarmak için çalışmadıklarından umut da barındırmazlar. Onlar için matematik zordur, çok zordur, dağları aşmak gibi(sınav sırasında bu mübalağaları yaparlar) bir şeydir. Aslında hiç biri değildir, sadece istek gerektirir. Bunun için demeliyim ki; matematikten başarılı oldum demek isteyen öğrenci matematikten başarılı olmak için gireceğim cümlesini de kullanmalıdır. Ardından yapacağı ufak egzersizlerle matematiğin ufak püf noktalarını(bunlar bir konunun ayrıntılarıdır ve zorlanacağınız her soruda size yardımcı olacaktır) bulmak yeterli olacaktır. Her sporcunun egzersizleriyle, gün geçtikçe daha fazlasını yapabilecek gücü bulması gibi bir şeydir matematik, bol egzersiz uygulayacak bir beyniniz bir eliniz olacak. İnanın.

Fen Bilimleri Ders Çalışma Teknikleri
Fen Bilimleri Ders Çalışma Teknikleri

Fen Bilgisi:

Fizik , Kimya ve Biyoloji derslerinden gelen sorulardan ibarettir.
Fizik; size sorulan sorular arasında yorum gücünüze ihtiyaç duyacağınız temel derstir. Oldukça geniş konular barındırmakla birlikte bu konuları içeren çok farklı sorular sorula bilmekte ve bu günümüze kadar sorulan sorulardan anlaşılmaktadır. Konu anlatımı kısıtlıdır. Formüller de öyle. Yapmanız gereken, bilmeniz gereken kadar konu anlatımını ve formülleri öğrenip bunu soruya uygulayabilmek. Bunun tek ve en doğru yolu bolca soru çözmektir.
Kimya; Kimya bilmek, ve bunu soruya uygulayabilmek, konuyu tam anlamıyla öğrenmekle ve işlem yeteneğinizin kuvvetli olmasıyla ilgilidir. Yani kimya yapmak isteyen bir öğrencinin konu çalışmaktan ve bol bol soru çözmekten kaçışı yoktur.
Biyoloji; Günümüzün en çok yanlış yapılan dersi. Aslında en kolay da denilebilir. Doğayla iç içe olmanın verdiği bilgi birikimi sayesinde ve vücudumuza olan merakımız sayesinde sıkılmadan çalışabileceğimiz bir ders. Biyoloji hakkında söylenebilecek tek şey ‘ezber yapmak.’ maalesef bundan da kaçış yok. Karar verin ve başlayın!

Sosyal Bilimler Ders Çalışma Teknikleri
Sosyal Bilimler Ders Çalışma Teknikleri

Sosyal Bilgiler:

Bu bölümün çoğu paragraf sorularından ibarettir.
Tarih; Konu birikimi fazla olmayan bir kişinin bile yorum yeteneğiyle kolaylıkla yapabileceği bir derstir, oldukça dikkat gerektirir.
Coğrafya; Aslında gündelik hayattır ve yaşadığı bölgeye, dünyaya ait bilinmesi gereken coğrafi bilgileri içerir. Coğrafya bilmek, yaşadığı ortamı coğrafi açıdan bilmeyi gerektirir. Yani coğrafyada kitapların uzun bilgileri yerine kendinizi ve elinize aldığınız haritayı konuşturun.
Felsefe; Felsefe yapılacak işte yorum gücünüzü kullanmayı gerektirir. Bol bol yorumlayın, derinine enine boyunca yorumlayın. İnanın ve başarın!

Kendi Ders çalışma teknikleri bizimle paylaşır mısınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu