Rehberlik

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

YKS sınavına yeni çalışmaya başlayacak veya başlamış ama çalıştığından ve öğrendiğinden emin olamayan adaylar verimli ders çalışma psikolojisine girmektedirler. Bu verimli ders çalışma olayı bazen sınava son 2 veya 1 ay kala daha da artmaktadır. Aslında herkesin aynı zorlukla test edildiğini unutan öğrenciler umudunu kesmiş durumda ve kendini bir türlü verimli ders çalışma temposuna sokamıyorlar. Halbuki bu sınavdan herkes eşit düzeyde nasibini alacak belki YKS sınavına ümitsizliğini yenerek girseler beklediğinden daha fazlasını alacaklar. Bu yüzden Verimli Ders Çalışma Teknikleri makalesi ile verimli ders nasıl çalışır konusuna değineceğiz…

Kendine olan güveni artan öğrencilerin sınavın çocuk oyuncağı olduğunu düşünmeye başlamış olması onu verimli ders çalışma temposundan uzaklara sürüklemektedir. Çözülen denemelerle yüksek aldığınız zaman hemen heveslenmeyin, biraz daha gayret edin. Çalışmayı elden bırakmayın, aynı şekilde düşük aldığınız zaman da kendinize başaramayacağım hissi vermeyin.

İlk sınav yani TYT iyi geçmiş olsa bile hedefin yalnızca dörtte biri başarılmış olacak asıl önemli olan sınav ise yani AYT eğer ihmal edilirse ilk başarıyı beraberinde alıp uçurumdan aşağıya atacaktır. İlk sınavın kötü geçmiş olması ise hala elimizde 3 kat daha kuvvetli bir silahın olduğunu hatırlatmalı başarı hırsımızı arttırmalı ve hedefimiz yolunda bizlere daha sıkı ve verimli ders çalışma ortamına girmeye tetikleyici rol oynamalıdır.

Verimli ders çalışmak için uyulması gereken belirli kurallar vardır. Başarının meyvelerini yiyebilmek için bu kurallar her ne kadar ağır ve sıkıcı olsa da YKS sınavı ya da herhangi bir sınava hazırlanırken hedefi on ikiden vurma şansını belki ona katlayacaktır. Hem ailelerinin gururu, sevdiklerinin başarısını örnek aldığı kişi, yaşıtlarının imrendiği öğrenci olmak hem de hedeflerine ulaşabilmiş bir kişi olmanın vereceği kıvanç ve neşe yapılması gerekenler için en büyük motive kaynağı olup düşünüldüğünde çok da zor bir şey istenmediğini gösterecektir. Hadi şimdi birlikte Verimli Ders Çalışma Teknikleri nelermiş öğrenelim;

Verimli Ders Nasıl Çalışılır?

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Hedef Belirlemek

Hedef belirlemek ava çıkarken avcıya avını nokta atışıyla vurabilmesi için doğru silahı seçebilme imkanı verir. Hedef belirleyerek neye nasıl ulaşmanız gerektiğini bilirsiniz. Hedef tıp ise en çok puanın biyolojiden geleceğini bilirsiniz örneğin. Sizin silahınız biyolojiye ağırlık vermek olacaktır. Ya da Hacettepe Üniversitesi Tıp Bölümü’nü istiyorsanız sizden istenen taban puanın kaç olduğunu bilmeniz sizin hedefinizin ne kadar ciddi olduğuu ve sizin bu hedefte hangi noktada olduğunuzu gösterecektir. Bu sayede yolun neresinde olduğunuzu bilir ve kendinize ona göre bir çalışma ortamı oluşturursunuz.

Planlı Olmak

Planlı olmak yani yarının hesabını bugünden yapmak aslında yalnızca sınav için gerekli değil, herkesin prensip edinmesi gereken bir durumdur. İngilizler dünyayı yönetebiliyorsa bunun ana etkeni sabah 6′da uyanıp yapacağı şeylerin hesabını çok önceden planlamış olmasıdır. Verimli ders çalışmaktan ziyade zamanı verimli kullanmak adına planlı olmak bir insanın kısa olan ömrünü dolu dolu geçirebilmesine olanak sağlayacaktır.

Tekrar Etmek

Öğrenci derste öğrendim deyip tamamen kavradığına emin olduğu bir konunun bile eve gittiğinde yalnızca %35′ini hafızasında saklaya bildiğini biliyor muydunuz? Eğer eve geldiğinde öğrenci bugün ne öğrenmiştik edasıyla defter kitabını açıp o gününün tekrarını yapsa bu oranı %80′lere kadar çıkarır. %100 Diyemem maalesef çünkü bir tekrar bile ne yazık ki yeterli değildir. 1 Ay sonra öğrenci o notları tekrar tekrar etmelidir. Bu da bir üst sıradaki planlı olmak maddesiyle mümkün tabi ki.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu